
Η μερική φίμωση το πέους είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία πλήρους έλξης της ακροποσθίας ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος του πέους. Σε αντίθεση με την πλήρη φίμωση, όπου η αποκάλυψη της βαλάνου δεν είναι σε καμία περίπτωση εφικτή, η μερική φίμωση το επιτρέπει σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν προκαλεί ορισμένα ενοχλήματα όπως δυσφορία, δυσκολία διατήρησης της υγιεινής και σεξουαλική δυσλειτουργία. Ειδικά όταν ο άνδρας ξεκινά να είναι σεξουαλικά ενεργός αρχίζει να συνειδητοποιεί τις επιπτώσεις της μερικής φίμωσης στην καθημερινότητα και την ερωτική του ζωή, μία εκ των οποίων είναι και η στυτική δυσλειτουργία.
Τι είναι η μερική φίμωση πέους;
Η μερική φίμωση πέους είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, το δέρμα δηλαδή που καλύπτει τη βάλανο του πέους, αδυνατεί να τραβηχτεί πίσω πλήρως. Αντιθέτως, έλκεται σε ένα βαθμό ο οποίος ωστόσο δεν επαρκεί ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η βάλανος του πέους. Αν και δεν εγκυμονεί κάποιο σοβαρό κίνδυνο, η μερική φίμωση του πέους μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία, την υγιεινή και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση λοιμώξεων.
Αίτια
Αρχικά, το αίτιο της πάθησης μπορεί να οφείλεται σε αναπτυξιακούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, τα νεογέννητα αγόρια έχουν συνήθως κλειστή ακροποσθία λόγω φυσικών συμφύσεων μεταξύ της ακροποσθίας και της βαλάνου. Καθώς τα αγόρια μεγαλώνουν, η ενζυμική δραστηριότητα και οι διαλείπουσες στύσεις βοηθούν στη σταδιακή αποκόλληση αυτών των συμφύσεων και την χαλάρωση της ακροποσθίας . Ορισμένα άτομα ωστόσο μπορεί να διατηρήσουν μια μερικώς στενή ακροποσθία λόγω καθυστερημένης χαλάρωσης των συμφύσεων, γεγονός που οδηγεί σε μερική φίμωση πέους.
Βέβαια, η μερική φίμωση πέους μπορεί να προκύψει λόγω ορισμένων παθολογικών αιτίων. Σε αυτά συγκαταλέγονται:
- Χρόνια φλεγμονή της βαλάνου ή της ακροποσθίας (βαλανοποσθίτιδα). Οι επαναλαμβανόμενες σε αυτά τα σημεία προκαλούν σχηματισμό / συσσώρευση ουλώδους ιστού και πάχυνση της ακροποσθίας, οδηγώντας σε μερική αδυναμία έλξης του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους.
- Ξηρωτική αποφρακτική βαλανίτιδα, μια δερματολογική κατάσταση που προκαλεί προοδευτική σκλήρυνση και ίνωση, συμβάλλοντας στη δυσκαμψία της ακροποσθίας.
- Ουλές από βίαιη έλξη της ακροποσθίας στην παιδική ηλικία, καθώς αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς, ίνωση και εν τέλει μερική φίμωση πέους.
- Σακχαρώδης διαβήτης, καθώς η αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις λόγω της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή φίμωση λόγω επαναλαμβανόμενης βαλανοποσθίτιδας.
- Μικροτραυματισμοί λόγω έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσουν σχηματισμό ουλώδους ιστού και μειωμένη ελαστικότητα της ακροποσθίας.
Συμπτώματα και επιπλοκές
Η μερική φίμωση του πέους εκδηλώνεται αρχικά με δυσκολία στην πλήρη έλξη της ακροποσθίας, ιδιαίτερα όταν το πέος βρίσκεται σε στύση. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης πόνος ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή . Δεν αποκλείεται επίσης ο ασθενής να παρατηρήσει διόγκωση της ακροποσθίας κατά την ούρηση λόγω στενότητας του στομίου. Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται επίσης οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της βαλάνου και της ακροποσθίας (βαλανοποσθίτιδα).
Δυστυχώς, η μερική φίμωση του πέους μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυσάρεστες επιπλοκές. Αρχικά, η απότομη έλξη της ακροποσθίας μπορεί να προκαλέσει παγίδευσή της πίσω από τη βάλανο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική της θέση. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για παραφίμωση, η οποία συνιστά επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς καμία καθυστέρηση. Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και περιλαμβάνει άμεσους χειρισμούς ανάταξης της ακροποσθίας, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αποκατάσταση. Η χειρουργική αποκατάσταση περιλαμβάνει δύο επιλογές, την τομή ανακούφισης ή την περιτομή.
Πέρα από την παραφίμωση, η μερική φίμωση πέους μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα δυσάρεστα συμβάντα, όπως:
- Σεξουαλική δυσλειτουργία, αφού ο ασθενής συχνά βιώνει πόνο κατά την ερωτική επαφή ή μειωμένη αισθητικότητα της βαλάνου.
Διάγνωση και επιλογές θεραπείας για τη μερική φίμωση πέους
Η διάγνωση της μερικής φίμωσης πραγματοποιείται μέσω λήψης ιστορικού του ασθενούς και κλινικής εξέτασης. Κατά την κλινική εξέταση εκτιμάται ο βαθμός της στένωσης και η ελαστικότητα της ακροποσθίας. Γίνεται επίσης έλεγχος για ενδείξεις φλεγμονής ή ουλοποίησης. Τέλος, μπορεί να χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις σε περιπτώσεις υποτροπιαζουσών λοιμώξεων ή σακχαρώδους διαβήτη.
Ως προς τη θεραπεία της πάθησης, σε πρώτη φάση προτείνεται συντηρητική αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει τοπική χρήση στεροειδών κρεμών για μείωση της φλεγμονής και αύξηση της ελαστικότητας . Εάν ωστόσο το πρόβλημα επιμένει, τότε έχει ένδειξη η πιο επεμβατική αντιμετώπιση . Τελική λύση στο πρόβλημα της μερικής φίμωσης πέους είναι η χειρουργική επέμβαση περιτομής, η οποία συνεπάγεται πλήρη αφαίρεση της ακροποσθίας. Μάλιστα, μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον και περιτομή με stapler, η οποία είναι όχι μόνο στην πλειοψηφία της ανώδυνη για τον ασθενή αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται σημαντικά πλεονεκτήματα. Με την περιτομή η πάθηση επιλύεται οριστικά ενώ αποτρέπεται η εμφάνιση επιπλοκών όπως η παραφίμωση και οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στο μέλλον.
Η μερική φίμωση πέους μπορεί να επηρεάσει την υγιεινή και τη σεξουαλική λειτουργία. Η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας αποτρέπουν τις επιπλοκές και βελτιώνουν όχι μόνο την καθημερινότητα αλλά και τη σεξουαλική ζωή των ασθενών. Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας αντιμετωπίζει με την ενδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδο την πάθηση ώστε να αποκατασταθεί η ποιότητα ζωής κάθε ασθενούς.