παραφίμωση

Η παραφίμωση είναι μια επείγουσα ουρολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας που έχει τραβηχτεί πίσω από τη βάλανο του πέους. Αν και σπάνια κατάσταση, χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο, οίδημα και πιθανές επιπλοκές εάν δεν πραγματοποιηθεί έγκαιρη και στοχευμένη διαχείριση. Πρόκειται για ουρολογική πάθηση επείγουσας φύσεως καθώς συμβάλλει στην ελάττωση της αιμάτωσης στη βάλανο του πέους. Αν η μειωμένη αυτή αιμάτωση εξακολουθήσει να υφίσταται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει άκρως δυσμενείς επιπλοκές για τον ασθενή, όπως η ισχαιμία και η συνεπαγόμενη νέκρωση της περιοχής.

Πού οφείλεται η παραφίμωση;

Οι κύριες αιτίες της παραφίμωσης περιλαμβάνουν:

  • Λανθασμένος χειρισμός της ακροποσθίας κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών, όπως ο καθετηριασμός. Συνεπώς, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η ακροποσθία επιστρέφει στη φυσιολογική της θέση μετά από τέτοιες διαδικασίες.
  • Κακή υγιεινή της περιοχής, καθώς η συσσώρευση σμήγματος και άλλων υπολειμμάτων κάτω από την ακροποσθία μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις όπως η χρόνια βαλανοποσθίτιδα και επακόλουθο πρήξιμο της ακροποσθίας και της βαλάνου του πέους, αυξάνοντας συνεπώς τον κίνδυνο παραφίμωσης.
  • Κάποιος τραυματισμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει οίδημα και συνεπώς να αποτρέψει την επαναφορά της ακροποσθίας στην κανονική της θέση.
  • Βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και οίδημα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη παραφίμωσης.
  • Η προϋπάρχουσα φίμωση (μια κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία δεν μπορεί να ανασυρθεί), η οποία μπορεί να προδιαθέσει τον ασθενή σε παραφίμωση εάν επιχειρηθεί βίαιη ανάσυρση της ακροποσθίας.

Συμπτώματα παραφίμωσης

Η παραφίμωση εμφανίζεται με άμεσα αντιληπτά συμπτώματα που συχνά απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση και παρέμβαση. Αρχικά, παρουσιάζεται αδυναμία ανάταξης της ακροποσθίας με αποτέλεσμα την εμφάνιση διόγκωσης, ερυθήματος και οιδήματος στην περιοχή της ακροποσθίας και της βαλάνου του πέους. Μάλιστα, σχηματίζεται μία δακτυλιοειδής περίσφιξη κάτω ακριβώς από τη βάλανο, η οποία συμβάλει στην παρεμπόδιση της σωστής αιμάτωσης. Παράλληλα, εκδηλώνεται και έντονος πόνος στο πέος, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση ή το άγγιγμα. Η βάλανος του πέους μπορεί να αποκτήσει μια κοκκινωπή –  μοβ απόχρωση λόγω της μειωμένης αιμάτωσης στην περιοχή. Οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν επίσης δυσκολία στην ούρηση ή και πλήρη κατακράτηση ούρων καθώς το οίδημα μπορεί να παρεμποδίσει το άνοιγμα της ουρήθρας. Η επείγουσα φύση της πάθησης έγκειται στο ότι προκαλεί προοδευτική αγγειακή βλάβη στην περιοχή, με αποκορύφωμα την εμφάνιση εκτεταμένης ισχαιμίας και πιθανής νέκρωσης της βαλάνου. Η επίμονη παραφίμωση τέλος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον ιστό του πέους, επηρεάζοντας τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Ενδεδειγμένη θεραπεία για την παραφίμωση πέους

Η θεραπεία για την παραφίμωση πέους μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, η κατάλληλη εκ των οποίων καθορίζεται με βάση την έκταση της πάθησης. Είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία να εφαρμοστεί άμεσα και να μην καθυστερεί προς αποφυγή μόνιμης βλάβης στον ιστό του πέους. Σε πρώτη φάση διενεργείται προσπάθεια χειροκίνητης ανάταξης της ακροποσθίας με ειδικούς χειρισμούς από ουρολόγο. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεκτοί οι χειρισμοί ανάταξης, εφαρμόζεται είτε αναισθητική αλοιφή τοπικά, είτε γίνεται χορήγηση παυσίπονων από το στόμα ή ακόμα και χορήγηση τοπικού αναισθητικού απευθείας με ένεση στο πέος.

Εάν ωστόσο οι χειρισμοί ανάταξης αποτύχουν, σειρά έχει η πιο επεμβατική αντιμετώπιση της πάθησης, η οποία αντίστοιχα δεν θα πρέπει να καθυστερείται. Η επεμβατική αυτή αντιμετώπιση περιλαμβάνει την εκτέλεση μιας μικρού μεγέθους τομής στη ραχιαία επιφάνεια του πέους, με την οποία αποκαθίσταται η περίσφιξη της βαλάνου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται  ραχιαία σχάση και είναι γενικά επιτυχής στην απελευθέρωση του παγιδευμένου ιστού. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δυστυχώς δεν εγγυάται την αποτροπή μιας μελλοντικής υποτροπής της πάθησης. Γι’αυτό το λόγο, ο ασθενής ενθαρρύνεται να υποβληθεί σε δεύτερο χρόνο σε περιτομή. Μάλιστα, μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον και περιτομή με stapler, η οποία είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για τον ασθενή και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας προβαίνει άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να αποκαταστήσει την παραφίμωση πέους και να αποτρέψει άκρως επιβλαβείς για τον ασθενή επιπλοκές.