Είναι φυσιολογικό το μέγεθος και το σχήμα του πέους να διαφέρουν μεταξύ των ανδρών, επομένως η κάμψη ή και στροφή του οργάνου κατά τη στύση δεν υποδεικνύει απαραίτητα κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, ένα έντονα στραβό πέος που συνοδεύεται από πρόσθετα συμπτώματα κατά τη στύση, όπως πόνο, θέτει σημαντικές προκλήσεις στους πάσχοντες, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχολογική ευεξία. Η κάμψη αυτή μπορεί να εκδηλωθεί είτε εκ γενετής είτε αργότερα στη ζωή λόγω διαφόρων παραγόντων. Εάν η κατάσταση αυτή εμφανίζεται ξαφνικά, επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ή προκαλεί επώδυνες στύσεις συνήθως απαιτεί ιατρική αξιολόγηση και στοχευμένη θεραπεία.
Αίτια κάμψης πέους
Τα αίτια της συγκεκριμένης κατάστασης ποικίλλουν ευρέως. Αρχικά, η συγγενής στροφή του πέους είναι υπαρκτή ήδη από τη γέννηση, αν και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή κατά την εφηβεία. Η μορφή αυτή κάμψης του πέους εκδηλώνεται επειδή η μία από τις πλευρές του πέους είναι μεγαλύτερη ή πιο ελαστική από την άλλη, γεγονός που συμβάλλει στο να φαίνεται στραβό το πέος. Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται εξαιτίας της μη φυσιολογικής ανάπτυξης του πέους κατά το εμβρυϊκό στάδιο.
Η επίκτητη ωστόσο κάμψη του πέους ονομάζεται νόσος Peyronie και προκύπτει από ινώδεις πλάκες ουλώδους ιστού που αναπτύσσονται στο πέος. Επί του παρόντος θεωρείται ότι η νόσος Peyronie αναπτύσσεται λόγω ενός προηγούμενου άμεσου τραυματισμού στο πέος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή της συμμετοχής σε αθλήματα επαφής, που οδηγεί σε ασυνήθιστη ανάπτυξη ουλώδους ιστού. Ωστόσο, δεν συνεπάγεται κάθε τραυματισμός στο πέος την εμφάνιση κάμψης. Αν και ο τραυματισμός αποτελεί την κυρίαρχη αιτία, έχουν προταθεί κι άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές συνδετικού ιστού όπως η νόσος Dupuytren, η προχωρημένη ηλικία και το κάπνισμα.
Τι προκαλεί ένα στραβό πέος
Τα συμπτώματα που προκαλεί ένα ιδιαίτερα στραβό πέος, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, περιλαμβάνουν:
- Προβλήματα στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
- Πόνος στο πέος, ανεξάρτητα με το αν βρίσκεται σε στύση
- Βράχυνση πέους ή άλλη παραμόρφωση, όπως στένωση ή ανάπτυξη σχήματος κλεψύδρας
- Ουλώδης ιστός που μπορεί να γίνει αισθητός ως εξογκώματα ή σφιχτές ταινίες ιστού κάτω από το δέρμα του πέους
Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα της νόσου Peyronie αρχικά επιδεινώνονται και στη συνέχεια σταθεροποιούνται μεταξύ 3-12 μηνών μετά την αρχική έναρξη. Τυπικά, οι επώδυνες στύσεις βελτιώνονται μέσα σε 1-2 χρόνια, αν και η κάμψη και η βράχυνση του πέους παραμένουν αμετάβλητα.
Ωστόσο, πέρα από τα σωματικά συμπτώματα, ο ψυχολογικός αντίκτυπος της καμπυλότητας του πέους μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος. Τα άτομα μπορεί να βιώσουν αισθήματα αμηχανίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και άγχους που σχετίζονται με τη σεξουαλική απόδοση και τις σχέσεις. Η ψυχολογική δυσφορία συχνά οδηγεί ακόμη και σε αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας, σε συγκρούσεις με κάθε ερωτικό σύντροφο και σε μειωμένη ποιότητα ζωής.
Πώς αποκαθίσταται ένα στραβό πέος
Ένα πέος με ήπια κάμψη που δεν προκαλεί ενόχληση δεν απαιτεί θεραπεία. Όταν ένα στραβό πέος προκαλεί πόνο, σεξουαλική δυσλειτουργία, σοβαρή δυσκολία ή ακόμα και αδυναμία να επιτύχουν πλήρη στύση ή προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, συνήθως η θεραπεία είναι μονόδρομος. Η επιλογή θεραπείας εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα της κάμψης, τα συνοδά συμπτώματα και την παρουσία ή μη στυτικής δυσλειτουργίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συσταθεί συντηρητική αντιμετώπιση με λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η οποία ωστόσο επιφέρει αποτελέσματα μόνο σε περιπτώσεις επίκτητης κάμψης του πέους.
Σε περιπτώσεις όπου τα συντηρητικά μέτρα αποτυγχάνουν ή η καμπυλότητα είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτή την περίπτωση είναι:
- η δημιουργία πτύχωσης στην υγιή πλευρά απέναντι από την πλάκα ουλώδους ιστού
- η διατομή της πλάκας και η τοποθέτηση ειδικού μοσχεύματος
- η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης εάν η κάμψη του πέους συνυπάρχει με στυτική δυσλειτουργία
- η αφαίρεση της ινώδους πλάκας και η ανακατασκευή του σημείου αφαίρεσής της
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς, με απώτερο στόχο τη βελτίωση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχολογικών αποτελεσμάτων. Ο Ανδρολόγος στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας, ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών όσον αφορά την αποκατάσταση της νόσου Peyronie, έχει εκτελέσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων για την επιτυχή άρση της κάμψης, ακόμη κι αν πρόκειται για ιδιαίτερα περίπλοκα περιστατικά.